РАБОТА В АМЕРИКА

ALASKA

$9.75

ARIZONA

$8.45

ARKANZAS

$8.50

CALIFORNIA

$9.00

COLORADO

$8.41

CONNECTICUT

$10.10

WASHINGTON, D.C.

$11.50

DELAWARE

$8.25

FLORIDA

$8.42

HAWAII

$9.25

ILLINOIS

$8.25

MAINE

$7.50

MARYLAND

$9.25

MASSACHUSETTS

$11.00

MICHIGAN

$8.90

MINNESOTA

$9.50

MISSOURI

$7.80

NEVADA

$8.25

NEW JERSEY

$8.78

NEW MEXICO

$7.50

NEW YORK

$9.00

OHIO

$8.50

OREGON

$9.65

RHODE ISLAND

$9.60

SOUTH DAKOTA

$8.50

VERMONT

$10.00

WASHINGTON

$9.87

WEST VIRGINIA

$8.75

Заплащане

Основното нещо, което вълнува всеки от нас, когато взима решение да отиде на бригада или когато си избира работодател, е какво ще бъде заплащането, което ще получава.

В САЩ средната заплата е шест пъти по-висока от тази в България. Същото важи и за минималната. За сметка на това цените на огромна част от стоките са много по-ниски от тези у нас.

Определеният от правителството минимум е $7.25 на час. За по-малко от тази сума няма как да бъдеш нает на работа, освен ако не си на позиция, на която се дават бакшиши – като сервитьор или бъсър (човекът, който отсервира масите). Интересното е, че много от щатите в Америка са определили по-висок минимум, ако работиш там, като сумите стигат до $11 на час. Това, разбира се, се обуславя и от по-високия стандарт на живота по тези места.

Това, което те съветваме, когато избираш позиция за работа, е да не гледаш само заплащането на час, но и това къде се намира компанията, какви са цените на настаняването, на храната, има ли възможност за допълнителни часове, за втора работа и т.н. Много е вероятно да се окаже, че със заплащане от $8 на час можеш да събереш много повече пари на дадено място, отколкото с $11 на друго. Но каквото и да избереш, едно е сигурно – освен всички останали прекрасни неща, които получаваш с тази програма, ще можеш да изкараш доста повече пари, отколкото ако работиш в България. Средното заплащане на студентите по тази програма е между $8.50 и $11 на час.

Друга важна особеност, която е добре да имаш предвид е, че голяма част от работодателите плащат повече за извънреден труд – това са часовете над 40 на седмица, в които работиш за тях. Тогава ставката става един път и половина повече от тази, която е в договора ти – от $9 на час на $13.50 на час. Важно е да знаеш и това, че както навсякъде – и в Америка се плащат данъци върху заработеното. Добрата новина е, че ти си освободен от някои от данъците, които заплащат американците, а пък тези, които ти удържат, ще ти бъдат възстановени в голяма степен след прибирането ти в България.

По-горе можеш да видиш и Щатите, в които минималното заплащане на час е по-високо от федералното.

Начини за намиране на работа

Среща с работодатели

buildingJob Fair са събития, които се организират няколко пъти годишно тук, в България (София и Варна), като на тях присъстват компании, които желаят да наемат студенти за лятна работа в САЩ. Ще имаш възможност да се видиш очи в очи с бъдещия си работодател, да разговаряш с него, да ти разкаже повече за мястото, за което кандидатстваш, а ти ще разкажеш повече за себе си.

Срещите са два типа – на едните (Job Fair) идват големи работодатели (вериги хотели, увеселителни паркове, национални паркове и други), които наемат голям брой хора. На втория тип срещи (CIEE Hire) идват представители на работодателите, които са упълномощени да наемат за даден регион, като в повечето случаи се предлагат позиции за по-малки фирми, магазини, семейни хотели, ресторанти и др. Ти ще разполагаш с предварителна информация за работните оферти, локациите, изискванията, заплащането и всичко друго и ще имаш достатъчно време да се посъветваш с твоя WAT консултант в офисите на Usit Colours или с приятели, за да прецениш кое е най-подходящото място за теб.

Виртуални интервюта

buildingЧаст от работодателите предпочитат да не идват до България, за да провеждат интервюта, а го правят онлайн, през Skype. Предварително ще знаеш кои са компаниите, какви позиции предлагат и ще можеш да прецениш дали представляват интерес за теб. Виртуалните интервюта се провеждат в нашите офиси, отнемат съвсем малко време и са отличен начин да намериш сигурна работна оферта.

Самостоятелно осигуряване

insuranceТова безспорно е най-евтиният начин да си осигуриш работа за следващото лято. Безценна помощ тук могат да ти окажат приятели, които живеят в САЩ или такива, които са били миналото лято на бригада и могат да те препоръчат на своя работодател. Можеш да кандидатстваш за позиции и през интернет, но имай предвид, че вероятно ще се наложи да изпратиш стотици мейли и да попълниш много апликационни форми, преди да получиш предложение за работа. Но пък често пъти усилието си струва. За твоя сигурност всеки самостоятелно намерен работодател преминава през проверка и идентификация от страна на нашия американски партньор.

СРЕЩИ В БЪЛГАРИЯ

 СОФИЯ

15 декември 2016
25 януари 2017
7 февруари 2017
6 март 2017

ВАРНА

13 декември 2016
23 януари 2017

ВИРТУАЛНИ ИНТЕРВЮТА

Ноември 2016
Декември 2016
Януари 2017
Февруари 2017
Март 2017
Април 2017

Разрешени типове работа

В Америка имаш право да работиш на позиции, които са сезонни. Обикновено предложенията са в сферата на туризма и обслужването – в хотели, ресторанти и магазини, национални и увеселителни паркове. Продавачи, сервитьори, бармани, камериери, спасители на бесейни, портиери и др. са сред най-честите позиции, на които работят студентите. Спонсорите одобряват само онези работодатели, които са изрядни и чиито оферти отговарят на изискванията на програмата.

Ако търсиш висококвалифицирана работа, Work and Travel не е подходяща програма – разгледай предложенията ни за Internship USA и Professional Career Training USA.

С оглед на твоята безопасност, както и съгласно изискванията на Държавния департамент на САЩ, има позиции, които са забранени за Work and Travel. 

По-долу можеш да видиш описание на някои от най-често заеманите позиции от студентите по Work and Travel.

Waiter

Tова е толкова желаната от всички студенти по Work and Travel USA позиция за сервитьор. Вярно е, че можеш да направиш добри пари от бакшиши, но и тази работа си има своите особености: отличен английски език, желание за работа с хора, а предишен опит винаги е за предпочитане.

Busser

Колкото и странно да звучи, тази работа няма нищо общо с автобусите. Бъсъри са хората, които почистват масите в заведенията, след като гостите вече са си тръгнали. Хората на тази позиция помагат и на сервитьорите. Обикновено се изисква средно ниво на владеене на английски език. Позицията е с бакшиши.

Housekeeper

Или още houseperson,  room attendant, houseman – всички тези думи означават едно и също: камериер/ка. Основната част от работата се състои в почистване и подреждане на хотелски стаи, а понякога – и на прилежащите територии като коридори и стълби. Изисква се внимание към детайла. Често се получават бакшиши.

Sales associate

Много са имената, под които може да срещнеш длъжността “продавач в магазин”. Това е едно от тях, а други срещани са shop /sales assistant, retail assistant, clerk, retail sales clerk, shop clerk, grocery clerk. Задълженията варират в зависимост от продаваните стоки, но обикновено включват продаване на различни неща, общуване с клиенти, зареждане на рафтовете и др.

Laundry attendant

Oпределено една от най-подходящите позиции за хора, които не се чувстват комфортно като общуват на английски. Включва изцяло работа с перални машини в хотели или ресторанти – зареждане, разтоварване, слагане на чаршафи и кърпи на машините за гладене и др.

Trip Host Person

Това са хората, които работят в автобусни линии и са нещо като стюардите в самолетите – проверяват билетите, настаняват пътниците, помагат и т.н. Ако обичаш денят ти да минава на четири (или всъщност повече) колела и знаеш английски наистина добре, това определено е твоята работа.

Amusement park attendant

И още game attendant, rides operator – задълженията включват от продажбата на входни билети за парка, през пускане на съоръженията и грижа за безопасността на клиентите, до почистването след края на деня. В повечето паркове служителите имат право да ползват атракционите безплатно. Парковете са подходящи за големи групи приятели, които искат да работят на едно място.

Lifeguard & pool operator

Най-общо казано става въпрос за работа като спасител, като към основните му задължения за гарантиране безопасността на къпещите се, прибавим и поддържане на чистотата в и около водната площ. Участниците работят на басейни, като задължително трябва да са изкарали курс за спасители и да имат съответните сертификати.

Колко пари изкарват участниците за едно лято?

Със сигурност това е един от въпросите, които вълнуват всеки. И той няма еднозначен отговор. Макар че основният е – зависи колко си работил, къде си работил, колко работи си имал. Не малка част от студентите работят на по 2, 3, че и повече места.

По-долу можеш да видиш статистика на база на доходите на участниците ни. Определено си струва да се работи на бригада в САЩ! Със сигурност ще можеш да си покриеш програмата, да разгледаш, че и да ти остане.

%

17 000 - 25 000 лв.

Една трета от участниците по Work and Travel са декларирали, че са изкарали между 17 500 и 25 000 лева.

%

26 000 - 43 000 лв.

Повечето от студентите, попадащи в тази категория, са ходили и предишни години в Щатите, връщат се при едни и същи работодатели и поемат по-високи от стандртните за програмата позиции.

%

12 000 - 17 000 лв.

Близо половината от студентите са обявили доход в рамките на 12 250 до 17 000 лева.

%

под 12 000 лв.

Едва 18% са с доходи под 12 000 лева, като тук е важно да уточним, че влизат и хора, които не са декларирали бакшишите си, прибрали са се по-рано в България или не са работили пълните четири месеца, които им позволява програмата.

USIT go to usa

Ние сме USIT COLOURS - най-голямата агенция в България за студентски и младежки обменни програми и пътувания в Америка, а това е GO TO USA - нашият специализиран сайт за дестинация Съединени Американски Щати. Постарали сме се да ти предложим на едно място информация за всичко, което е полезно да знаеш, ако планираш пътуване в Америка. Довери ни се и участвай в някоя от нашите програми – Work & Travel USA, Internship USA и Camp Counselor USA.

С НАС Е ЛЕСНО


С НАС Е ИЗГОДНО


С НАС ИМАШ ИЗБОР


С НАС СИ СРЕД ПЪРВИТЕ


С НАС Е СИГУРНО


С НАС Е ГОТИНО