Щатите – по-достъпни, отколкото си мислим

Нели Стоилова

София

Щатите

Виждам възможности във всичко

Щатите… мечта за едни, падение за втори, шанс за много други! Аз съм от тези третите – виждам възможности във всичко, с което се захвана: да науча нещо, да преживея нещо различно, да се предизвикам и да се надскоча – така заминах и преди година на първата си бригада – с много вълнение и енергия.

Ако трябва да съм напълно честна, нямах идея какво ще ме очаква – щях ли да направя много пари, щях ли да си намеря нови приятели, щеше ли да ми хареса мястото, на което отивах (аз принципно съм супер претенциозна и не се примирявам с нещо “окей”; знам какво заслужавам). Въпросителните в края на всяко изречение бяха повече от точките – нямах си и идея в какво се забърквам. Но както разбрах впоследствие – не бях единствената.

С времето си дадох сметка, че всички се чувстват така преди да заминат: как е работата, какви са хората, какво ще е настаняването, ами храната, а какво ще кажете за възможността за втора работа? И още, още въпроси… Объркването е неминуемо. За щастие, се появяват агенциите, за които цялото изкуство в това да пращат български (и не само!), студенти в Щатите, е нещо толкова просто и лесно, че ти вдъхват доверие и увереност.

НАЧАЛОТО

Избиране на подходящата работна оферта

Та, след като решим да прескочим началния ужас от това как ще извадим толкова много пари накуп, за да си платим само програмата, се появяваме на първите интервюта през декември – наконтени, с най-новите ни дрешки, супер нервни и незнаещи какво да очакваме. Е, ако сте били на изложенията за чуждестранни университети в 12. клас, може да очаквате нещо подобно. Имам две гледни точки за офертата, на която човек може да се спре.

 

Първа гледна точка

Едната е че всичко си зависи от теб и от това как ти си го направиш – ако си достатъчно напорист (че даже и нахален), ще успееш да си намериш качествена втора работа, че даже и трета, където и да си (аз имах три, не ме питайте кога спях). Идеята не е да източите колкото се може повече пари от едно място, а да намерите различни източници на пари – така хем няма да сте в тежест на който и да е от работодателите ви, хем ще сте по-спокойни, че ако някой реши да ви отреже смяната, винаги може да се обадите на другите и да ги питате дали има работа за вас днес. Но пак казвам – всичко е въпрос на това как си наредите нещата

 

Втора гледна точка

Втората гледна точка е, че някои места са по-доходоносни от други, и ти трябва да прецениш много добре къде искаш да отидеш. Някои щати имат по-високи такси, в други минималната заплата надвишавва $15 на час, на трети има плаж, а ти си beach over mountain, разбирам те. Някои оферти са в центъра на голям град, други са 92 мили навътре в национален парк – дори и обхват няма! Ами, малко или много, това е факт – понякога офертите са малко по-различни от това, което ни се представя на интервютата в България, и на място нещата са по-различни, разминават се с очакванията. Бъдете готови за това.

Може да не ви хареса, но моят съвет е да намерите начин да се адаптирате към ситуацията – търпението винаги се възнаграждава, макар че някои хора са по-добре точно като не се примиряват с дадена ситуация, и решат да действат по-смело и да рискуват, напускайки и впускайки се в търсене на нова позиция. Бригадата е тест – показва на какво си способен, предизвиква те, и те променя страшно много. Стоейки на ръба на силите си, човек започва да гледа на нещата по малко по-различен начин. Всеки трябва да изпита това чувство поне веднъж в живота си – да живее сам на чуждо място. Нищо не те учи по-добре от неволята.

Сан Франциско

Най-доброто решение

Сега ще попитате: къде отидох аз? Аз, дори за моя най-голяма изненада, избрах да отида в града, който се счита за най-скъпия за живеене в Щатите – Сан Франциско. Кой луд ме хвана и ме накара да кандидатствам за тази позиция, не мога да ви кажа. Просто прецених, че английският ми е достатъчно добър, за да съм на барманска позиция. Колко пари щях да направя (понеже този въпрос вълнува доста, да не кажа всички, участници – никой не отива там, за да се върне на минус), нямах идея.

Просто рискувах – исках на ново място, по-голямо, по-оживено, по-предизвикателно. Не ми се повтаряше в Аляска. Това беше най-доброто решение, което някога съм взимала. Сан Франциско е очарователен град – все още си спомням усещането през първите дни, като пристигнах. Всичко ми беше ново, непознато. Разходих се малко по големия Columbus Avenue, който за следващите 4 месеца щях да наричам дом, и реших да огледам да видя какво има около мен. Реално търсех супермаркет да си купя нещо, защото след 13-часов полет единственото, за което можех да мисля, е баня, а след това храна. Каква изненада, нали?

Едно от най-готините ми лета

Калифорния е толкова привлекателна

След това нещата ми се развиха по доста интересен начин. Това беше едно от най-готините ми лета, може би изобщо – научих толкова много, преживях и видях толкова много, че направо не вярвам: в края на лятото разпознавах откъде е даден човек само като го погледнех, само като му чуех произношението.

Богатството от култури, с което се сблъсках, изцяло ми промени погледа над света – хората идваха откъде ли не: Испания, Китай, Япония, Индия, Италия, Франция, Норвегия, Германия, Канада, Австралия, … Досега бях с разбирането, че можеш да имаш успешно лято или на източния бряг, където всичко е по-евтино, има повече източноевропейци, по-близо е до Европа, или в Аляска, където няма почти никакви такси и доста често хаузингът или храната са включени в самата оферта.

Никога не съм очаквала, че Калифорния ще е толкова приветлива. Сан Франциско е средно голям американски град и точно това ми хареса – не е пренаселен, но тъй като е важна точка на картата, възможности за работа изскачат от всеки ъгъл. Трябва да си на точното място и в точния момент, за да ги хванеш.

Мнението на американците за българите

Готини, работливи, умни и находчиви

Нещо, което забравих да спомена – Сан Франциско е изключително популярна дестинация за J1 студенти – доста от местата, на които кандидатствах за втора работа (а те бяха над 100 сигурно), работеха с J1 студенти. Единици бяха работодателите, които нямаха политика да наемат чуждестранни студенти с нашия статут.

 

Стереотип

Искам да разбия един български стереотип, който е изключително популярен сред нашето поколение: всички си мислят, че мнението на американците за нас е изключително ниско. Първо, доста от америакнците никога не са имали допир с българската култура, съответно нямат идея що за хора сме. А по думите на тези, които са се запознавали с българи, ние сме супер готини, много работливи и умни, и сме находчиви.

Аз напълно споделям мнението им – даже бих казала, че в някои отношения сме задминали други народи, но нека спра тук – не съм расист. Второ, всеки сам изгражда впечатление за себе си и за страната, от която произхожда (ние всички представяме страната си по света). Хората оставаха доста доволни от срещата си с българите, но може и аз да съм попаднала на благоприятна среда, знам ли.

WORK

Сервитьорка, тур гид и администрация в магазин

Може би няма да е зле да кажа и какво работех: заминах с оферта за барман на круизен кораб (звучи повече от добре, нали? Аз имам друго мнение, но разбира се, не мога да се оплача как ми се развиха нещата). След МЕСЕЦ търсене на работа, си намерих позиция за сервитьорка в ресторант в туристическата зона на града, а впоследствие започнах работа и като тур гид и администрация в магазин за наем на колела.

Имаше дни, в които съм работила и на трите ми работи с нещо като час и половина – два почивка за целия ден. Не бях работела толкова много никога през живота си. През юли нямах дори един почивен ден, но на мен ми харесваше да ходя на работа – възможността да ми се случи нещо интересно ме дърпаше напред. Пък и парите не бяха лоши, не мога да отрека.

TRAVEL

3 седмици из най-известните и невероятни места

Всичко си струваше накрая, когато прекарах 3 седмици странствайки из най-известните и невероятни места в Щатите. Пътувах както с приятели, така и сама. Изкарах си невероятно с когото и да бях – идеята, че човек няма да си прекара добре и сам, е ограничение, което всеки сам си налага.

 

Grand Canyon, Horseshoe Bend, Antelope Canyon

Понякога е нужно да изживееш някои неща сам – отваря ти се цял нов свят, пълен с възможности да се запознаеш с изключителни хора, които ще се задържат в живота ти. Пътешествието ми започна във Вегас (там бях сама и си изкарах невероятно!), и продължи с двудневна екскурзия до Гранд Каньона, Horseshoe Bend, Antelope Canyon и куп други местенца по известния път 66. На тази екскурзия бях с тур агенция, понеже не ми се занимаваше да си наемам сама кола.

Приключенията ми продължиха през Долината на смъртта – там ако не си с кола 4х4, изпускаш! Уникално място, няма друго такова на Земята: дрифт, супер дълги шосета, които се губят в нищото, убийствени гледки – и всичко това под морското равнище! Прекарах една нощ там – едвам заспах, но това беше заради ясното нощно небе – не бях виждала толкова много взезди от Аляска миналата година! Pro Tip: пийте много вода – аз едвам не си направих нещо от обезводнение. Беше страшно.

 

San Diego, Los Angeles, Miami

Следващите места в списъка бяха Сан Диего, Лос Анджелис с Disneyland, и Маями с Universal Studios. Ако си мислите, че градският транспорт в София не струва, елате да се повозите на автобус в Лос Анджелис – чудиш се дали ще стигнеш спирката, на която трябва да слезнеш! И трите дестинации са уникални посвоему, интересни, предлагат доста неща за правене: от събиране на слънчеви лъчи на плажа до спускане по прозрачна пързалка на 102-ия етаж с гледка към целия град. После може и коктейл да си пийнете, ако имате годините. 

ИЗЖИВЕЙ АМЕРИКА

Пътуването не е за всеки, но тези, които искат да изживеят нещо различно – офисът на Usit отваря в 9:30 всеки делничен ден! Ако някой пак ми каже, че България е кофти държава, нека се сети откъде тръгва началният му полет!

Щатите – по-достъпни, отколкото си мислим

ное. 7, 2019 | Истории

виж още истории

Моето приключение, наречено Америка

Моето приключение, наречено Америка

Моето приключение, наречено АмерикаИлина Каменова СофияЗащо Usit Моето приключение, наречено Америка, никога не би било същото без подкрепата и всеотдайността на Usit Colours. От самото начало бях убедена, а...

Първи курс на бригада в САЩ

Първи курс на бригада в САЩ

първи курс на бригада в сащ Марио желев ПловдивМарио е първи курс в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Лято 2020 беше неговият първи път на бригада в Америка. Виж какво сподели за преживяването си...

Бригада – направете го, защото си заслужава

Бригада – направете го, защото си заслужава

бригада - направете го, защото си заслужава Магдалена Гичева РусеМагдалена учи специалност "Компютърни системи и технологии" в  Русенски университет "Ангел Кънчев". Това лято тя е на своята трета поредна...

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.