Как да организираш пътуването си в края на бригадата в САЩ?

 

Пътуването безспорно е най-хубавата и любима част на всеки студент, който участва в програмата Summer Work and Travel USA. След 3 или 4 месеца усърдна работа се разделяш с многото нови приятели, които си направил, с квартирата си, както и с работното си място, което ти е било като втори дом. Независимо дали тръгнеш сам, с приятел или с цяла компания, приключенията, свързани с пътуванията в САЩ, остават за цял живот и не трябва да се пропускат.

Вероятно се питаш къде, за колко време, заслужава ли си, колко ще ти струва и много други въпроси, на които ще се опитаме да ти дадем отговор в тази статия.

 

Ниагарският водопад бригада в САЩ

Кога да планираш своето пътуване?

Краткият отговор е – колко по-рано, толкова по-добре. На първо място трябва да решиш с кого ще пътуваш (някои хора пътуват сами) и къде искаш да отидеш. Промените в последствие са възможни, но усложняват нещата и ти препоръчваме да се опиташ да ги сведеш до минимум. Попитай и свои американски колеги, които са пътували, какво ти препоръчват да видиш. 

Най-доброто време да започнеш с планирането и резервирането е още началото на юли месец, като ти препоръчваме да си готов до средата на август. Така много вероятно пътуването ти ще излезе по-изгодно, организацията ще се получи по-добре, а и ще имаш по-голям избор от свободни места за нощуване.

Какво трябва да вземеш под внимание?

Сезон. Провери какви са обичайните климатични условия за мястото, на което планираш да отидеш. Когато става въпрос за времето, нищо не може да се предвиди със сигурност, но все пак не би искал да прекараш дългоочакваната си екзотична почивка в хотелската стая заради ураганни бури. Не забравяй да си вземеш и подходящи дрехи.

Периодът за пътуване не е задължително да е в края или след края на работния ти период. Винаги търси възможности да посетиш интересни забележителности около мястото, където живееш, по време на почивните си дни. Погледни варианти и за кратка и малко по-далечна екскурзия. Например често две нощувки в хотел на Стрипа в Лас Вегас + двупосочни самолетни билети ще ти излязат около или под $200 през юли и август. Трябва да знаеш обаче, че това се дължи на по-слабия сезон за града, тъй като температурите са изключително високи.

При планиране на почивката си провери на коя дата и от кой град и летище ще летиш за България, съобрази се с тях или направи нужните промени.

 

Статуята на свободата се намира на Източното крайбрежие на САЩ
Вечерна снимка на Таймс Скуеър
Вечерна снимка на Таймс Скуеър

Какъв тип пътуване да избереш?

Роуд Трип

Пътуването в компания от приятели с кола под наем е вероятно най-американският начин за търсене на приключения. Американската инфраструктура от пътища е отлично развита на повечето места в САЩ, магистралите са безбройни и могат да те отведат на много страхотни места. Легендарни пътища като Route 66 пък ще ти помогнат да усетиш истинския дух на Америка.

Положителни страни

  • Ако се съберете весела компания и някой от вас направи добър план може да си изкарате страхотно.
  • Изгодно е. Да отговориш на въпроса колко струва кола под наем в САЩ е като да кажеш колко струва бургер в Щатите – зависи от много неща. Колко рано резервираш колата, колко човека ще си поделите разходите ѝ, какъв тип кола си взимате – по-икономична и обикновена или бърза, нова и луксозна. От значение е и дали някой от компанията ви, който има шофьорска книжка, има навършени 25 години. В повечето случаи това ще намали цената на наема.  Тук може да прочетеш повече за цените на кола под наем в различни места в САЩ.  

Негативни страни

  • Пътуването с кола за сериозни разстояния се случва бавно и е изморително. Все пак територията на САЩ е 3-та по големина в света и е наистина огромна. Често пътищата са предимно прави и завоите на места са рядкост, което макар да звучи като положителна черта, прави шофирането скучно и не особено приятно, а вероятността от заспиване зад волана е сериозна.

Важно е предварително да проучваш какви са изискванията на компаниите за коли под наем. С ISIC карта имаш до 25% отстъпка за коли под наем от AVIS, Advantage Rent a Car, както и много други.  

Круизно пътуване

Пътуване с огромен кораб сред океана? Струва ли си? Абсолютно!

Круизите са друг любим начин за пътуване на американците. Те са подходящи за хора на всяка възраст и могат да те отведат до екзотични карибски дестинации като Мексико, Ямайка, Бахамите, Куба, Пуерто Рико и много други на изключително изгодна цена, при това с включена храна. Ключовото за теб е периодът на круиза. Правилата на Work and Travel USA програмата ти дават право да напускаш и да се върнеш обратно в САЩ само по време на работния си период. Крайната дата, до която трябва да влезеш обратно в САЩ, е крайната дата на визата ти, като ти препоръчваме да се върнеш дори ден по-рано, за да си сигурен, че няма да имаш проблеми на границата. 30-дневният туристически период, който имаш по програмата, започва да тече след крайната дата на визата ти и може да бъде използван само за пътувания вътре в САЩ. За да отидеш на круиз е необходимо и да получиш печат върху работното си разрешително от спонсора. Съветваме те да им се обадиш достатъчно рано, за да проучиш точно какво трябва да направиш и да има време да получиш подписания си DS-2019 обратно.

Колко струва? Цените на круизите също варират с много според дестинацията, кораба, продължителността и типа каюта. Как да избереш най-добрия вариант за теб? Да започнем от дестинацията. Всички екзотични дестинации си заслужават. Най-добре отдели известно време, за да прочетеш за различните места и да решиш къде най-много ти се ходи. След това потърси круиз, който да те удовлетворява като период и цена. Ако има няколко варианта, тогава разгледай различните кораби и виж кой предлага най-много удобства.

Избор на каюта? Каютите се делят на вътрешни, външни, с балкон или апартамент. Най-изгодни са вътрешните, като външните се различават от тях с наличието на кръгъл прозорец, с който ще можеш да гледаш към морето и са на малко по-висока цена.

Колко човека да сте в една каюта? Ако си сам в каюта, цената ще е най-висока. Най-много могат да бъдат 4-ма души в една каюта, като при този вариант 2 от леглата са вградени в стената и се свалят от стюарди вечер. Ако избереш този вариант, то комфортът при свалени легла ще е доста по-нисък, но пък цената ще е възможно най-ниска.

Студентите на бригада в САЩ често резервират круизи от www.expedia.com. Разгледай и предложенията ни на www.crusit.bg, където ще намериш над 600 оферти за круизи на Карибите, а ние може да ти помогнем да избереш най-подходящото за теб круизно пътуване.

Белият дом във Вашингтон
Universal Studios - Орландо, САЩ

Организирано пътуване

Ако пък предпочиташ друг да се погрижи за по-голямата част от пътуването ти, добър вариант са организираните пътувания на различни компании. Ако избереш този тип пътуване, то в повечето случаи ще има хора, които ще те посрещнат от летището, на което пристигаш и ще те закарат до хотела ти. След това с автобуси или микробуси ще те водят до местата от избраната екскурзия. При тях цената също зависи от това колко по-рано резервираш и колко хора сте. Колкото повече хора се запишете с тях, толкова по-ниска става цената. Най-често азиатци организират подобни пътувания, а и те са най-многобройните им клиенти. В такива случаи често и нощувките са в китайските квартали на различните американски мегаполиси.

Подобна екскурзия много от J-1 студентите резервират от www.tours4fun.com.

Пътуване със самолет

Този вариант е перфектният за теб, ако си добър в организирането на почивки и имаш достатъчно време, в което да изготвиш план за пътуването, да резервираш хотели на добри места и цени, както и да намериш най-изгодните полети.

Ако желаеш да резервираш хотел, може да разгледаш www.tripadvisor.com, www.booking.com и www.expedia.com, www.hotwire.com, www.priceline.com, които са предпочитани от българските студенти, защото в тях могат да се гледат оценки, ревюта и цени на хотелите за всяка една дестинация. www.airbnb.com пък предлага както стаи, така и цели апартаменти или къщи, под наем директно от техните собственици. Често цените им са доста по-ниски спрямо хотелските стаи, а някои от домакините ти ще ти разкажат лично за интересни места, които ги знаят само местните.

Популярни места за резервиране на самолетни билети са www.expedia.com, www.kayak.com, www.priceline.com, директно от сайта на авиокомпанията или от www.usitcolours.bg. Съветваме те внимателно да прочетеш какво включва цената на полета ти и багаж с какъв размер може да носиш, без да доплащаш.

Маями бийч, Маями, Флорида
Universal Studios - Орландо, САЩ

Пътуване с автобус или влак

Пътуването с автобус или влак е особено подходящо за по-кратки дестинации, до които понякога полети няма или са по-скъпи от наземните варианти. Може да резервираш пътуване с автобус на доста ниска цена, особено ако го направиш отрано и онлайн. Понякога пътуванията с автобус са дълги и изморителни, но често автобусите предлагат удобства като безплатен wi-fi и контакти за зареждане. Билети за влак най-често биват резервирани от www.amtrak.com, а автобусни билети от www.greyhound.com, www.megabus.com и други.

САЩ е не само една от най-големите и развити страни на света, но предлага и безброй природни, културни, исторически и други забележителности, които всеки на студентска бригада трябва да види. Независимо дали си авантюрист, който обича да пътува и да се впуска в приключения или просто искаш да се потопиш в американското разнообразие след месеците работа, то пътуването по време на бригада в САЩ е неизменна част от програмата, която не трябва да пропускаш. #ИзживейАмерика

Usit Colours Logo

USIT go to usa

Ние сме USIT COLOURS - една от водещите агенции в България за студентски бригади в САЩ, а това е GO TO USA - нашият специализиран сайт за дестинация Америка. Постарали сме се да ти предложим на едно място информация за всичко, което е полезно да знаеш, ако искаш да изживееш Америка с Work & Travel USA. Направи го, докато можеш!

С НАС Е ЛЕСНО

С НАС СИ СРЕД ПЪРВИТЕ

С НАС Е ИЗГОДНО

С НАС ИМАШ ИЗБОР

С НАС Е СИГУРНО

С НАС Е ГОТИНО

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна, спомагайки различни процеси в сайта като навигиране, пренос на данни и сигурност. Бисквитките се ползват и за набавяне на обобщена и напълно анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва от потребителите – например най-разглеждани страници, брой посетители, време на зареждане на страниците и други. Тази информация ни помага за подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с пригодени според техните интереси рекламни съобщения. На линка долу може да прочетете по-подробно описание за това какво са бисквитките, какви бисквитки ползваме и каква е употребата им. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.

Този сайт използва бисквитки, за да може да функционира. Бисквитките правят употребата му технически възможна, лесна и сигурна. Ползват се и за набавяне на анонимизирана статистическа информация за това как сайтът се ползва, с цел подобряване на неговата визия, съдържание и бързодействие, както и за последващо таргетиране на потребители с адаптирани за тях рекламни съобщения. За да работи нашия сайт по най-добрия и адаптиран за всеки потребител начин е необходимо съгласие с бисквитките.